Archeologijos paskaita Neringos Trečiojo amžiaus universiteto klausytojams!

431057697 721139376832781 7338979321751830537 n

Susitikimo metu Klaipėdos universiteto archeologė dr. Raimonda Nabažaitė papasakojo TAU klausytojams apie Šv. Jono bažnyčią ir jos atstatymo eigą. Archeologinius tyrimus vykdžiusi R. Nabažaitė pasidalino faktais apie darbų eigą ir pasiektus rezultatus.
Evangelikų liuteronų Šv. Jono bažnyčia su 75 metrų aukščio bokštu buvo vienu gražiausių Klaipėdos statinių. Pastatyta XVIII a. pradžioje, XIX a. viduryje nukentėjo nuo gaisro, tačiau miesto gyventojų pastangomis buvo atstatyta. Per II pasaulinį karą bažnyčia vėl smarkiai nukentėjo, kol galiausiai buvo visiškai nugriauta.
„Netekčių archeologija“ – taip tyrimų rezultatus apibūdino archeologė Raimonda Nabažaitė: įvardijo pokariu vykusį bažnyčios griuvėsių valymo procesą, po kurio žemės sluoksniuose nugulė tik labai maži didingos bažnyčios reliktai. Sugriuvusios bažnyčios sienos, kolonos, matyt, buvo išnešiotos, iš naujo panaudotos, o jų įamžinimas pokario fotografijose taip ir liks nepasiekiamu tikslu archeologams. Laimei, griuvėsių valymas mažai kliudė čia palaidotų miestiečių kapus, kurie ištirti ir iškelti antropologiniams tyrimams.
dr. Raimonda Nabažaitė yra įsitikinusi, kad aukščiausią bokštą turėjusi bažnyčia Klaipėdoje bus atstatyta, o jos atgimimo istorija taps dar viena legenda.