Kur kreiptis, kad asmeniui ar šeimos nariams būtų nustatyta negalia?

Vis sulaukiame klausimų iš gyventojų: „Kur kreiptis, kad asmeniui ar šeimos nariams būtų nustatyta negalia? Nuo ko pradėti?”.

Visais atvejais siūlome pirmiausia pakalbėti su šeimos gydytoju, kuris, matydamas žmogaus ligos istoriją, gali parašyti siuntimą Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybai. Pensinio amžiaus žmonėms nebereikia vykti į Neįgalumo ir darbingumo tarnybą, užtenka dokumentus nusiųsti paštu arba artimieji gali nuvežti į šios tarnybos Klaipėdos skyrių, adresu Šilutės pl. 4B, Klaipėdoje, taip pat jei skyrius nebedirba, galima dokumentus palikti jų pašto dėžutėje, esančioje šalia įėjimo.

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos specialistai, gavę dokumentus, susisieks su Neringos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus darbuotojais, kurie paskambins žmogui ir susitars dėl apsilankymo namuose, užpildys klausimyną ir pateiks jį tarnybai. Tarnyba, gavusi klausimyną, priims sprendimą, apie jį informuos žmogų ar artimuosius, išduos neįgaliojo pažymėjimą.

Šiuo metu nebesiunčiamos pažymos apie nustatytus specialiuosius poreikius. Jos matomos per elektronines sistemas tiek Sodrai, tiek savivaldybės darbuotojams.

Ukrainos piliečiai, bėgantys nuo karo ir turintys nustatytą negalią, dėl dokumentų prilyginimo pirmiausia turėtų kreiptis į konsulą. Gavus patvirtinimą, reikėtų kreiptis į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo nustatymo tarnybą. Tarnyba prilygins negalios dokumentus Lietuvoje galiojančiai tvarkai.

Daugiau informacijos šiame filmuke:

Jei turite klausimų, kviečiame paskambinti socialinei darbuotojai Vaivai tel. 865981526