Neringos socialinių paslaugų centras teikia laikino atokvėpio paslaugą.

244468620 2973094209610870 8035136819731126441 n

Neringos socialinių paslaugų centras teikia laikino atokvėpio paslaugą. Šia paslauga siekiama palaikyti ir pastiprinti artimuosius, kurie namuose prižiūri ar slaugo savo artimą senyvo amžiaus ar negalios kaustomą žmogų. Ligoto artimojo priežiūra dažnai reikalauja milžiniškų pastangų ir emocinių resursų, todėl laikinas atokvėpis leis derinti asmeninį bei visuomeninį gyvenimą su artimojo slauga bei priežiūra. Pasak artimųjų, prižiūrinčių/slaugančių savo artimą žmogų, jie patiria nuolatinį stresą, kaltę, nerimą, bejėgiškumą, baimę, miego ir energijos stoką, pablogėjusią emocinę sveikatą. Tenka atlaikyti ir slaugomo artimojo emocinę naštą. Kyla identiteto klausimas. O kas aš esu? Ko aš noriu? Kokį pasirinkimą aš turiu? Tam, kuris nenori savo artimojo perduoti slaugos/globos įstaigoms, laikino atokvėpio paslauga yra alternatyva, leidžianti atsitraukti nuo slaugomo/prižiūrimo asmens ir laikinai jo priežiūrą patikėti kitiems, taip apsaugant save nuo perdegimo ir leidžianti vėl pasijusti visuomenės dalimi.
Laikino atokvėpio paslaugos poreikį nustato socialinis darbuotojas. Priimtas sprendimas dėl laikino atokvėpio paslaugų suteikimo galioja 24 mėnesius. Tai reiškia, kad šeima dvejus metus be jokių papildomų rūpesčių gali naudotis laikino atokvėpio paslaugomis: planuoti asmeninį ir darbinį gyvenimą, išvykas, jai nereikia nuolat kreiptis į savivaldybę ar Neringos socialinių paslaugų centrą.
Laikino atokvėpio paslauga gali būti organizuojama kaip:
1. Pagalba į namus, kai pagal iš anksto suderintą grafiką (iki dviejų kartų per savaitę) Centro darbuotojas užtikrina paslaugos gavėjo artimojo priežiūrą jo namuose. Paslauga gali būti teikiama nuo 1 iki 10 valandų per savaitę, bet ne daugiau kaip 208 valandų per metus.
2. Dienos socialinė globa. Dienos socialinę globą galima gauti iki 288 valandų per metus. Dienos socialinė globa gali būti teikiama asmens namuose nuo 2 iki 10 valandų per parą, per savaitę – iki dviejų kartų. Dienos socialinė globa gali būti teikiama institucijoje (pvz.: dienos centre) nuo 3 iki 8 valandų per dieną iki 5 dienų per savaitę.
3. Trumpalaikė socialinė globa. Trumpalaikę socialinę globą galima gauti iki 336 valandų per metus. Paslauga teikiama institucijoje, gali trukti nuo 12 iki 24 valandų per parą. Nepertraukiamo paslaugos tiekimo trukmė – iki 14 parų per metus. (išimtinais atvejais iki 90 parų).
Laikino atokvėpio paslauga teikiama asmenims, kurių slaugomas/prižiūrimas artimasis:
-vaikas iki 18 metų, kuriam nustatytas neįgalumo lygis ir spec. nuolatinės slaugos arba spec. nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis.
-suaugęs(darbingo amžiaus) asmuo, kuriam nustatytas ne didesnis nei 55 proc. darbingumas ir spec. nuolatinės slaugos arba spec. nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis.
– senjoras, kuriam nustatytas didelių ar vidutinių spec. poreikių lygis ir spec. nuolatinės slaugos arba spec. nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis.
Išsami informacija skelbiama Neringos socialinių paslaugų centro svetainėje, adresu www.neringosspc.lt/paslaugos/laikino-atokvėpio-paslauga/