Koronavirusas: šiuo metu saugotis turime visi, senjorai – labiausiai

Iš namų eiti tik būtinais atvejais, kai maistu ar vaistais negali pasirūpinti artimieji – tokios taisyklės artimiausias kelias savaites griežtai turėtų paisyti senjorai, ypač sergantys lėtinėmis ligomis. To imtis būtina, kad labiausiai naujojo koronaviruso (COVID-19) pažeidžiami žmonės – mūsų tėvai, seneliai, proseneliai – būtų apsaugoti, o kelias kartotis kitų šalių scenarijui Lietuvoje – užkirstas.

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo Aurelijaus Verygos teigimu, dabar visiems, o ypač mūsų senoliams svarbu suprasti, kad nėra ir negali būti jokių svarbesnių reikalų nei pasirūpinti savimi, savo sveikata ir gyvybe. Būtent vyresnio amžiaus žmonės yra tie, kurie „prabangos“ susirgti sau leisti negali.

„Senjorai visuomet skatinami gyventi aktyviai, dalyvauti veiklose. Tačiau ne dabar. Dabar griežtai turi būti atsisakoma vaikščiojimų į kad ir nedidelius susitikimus, į maldos namus, bet kokių kitų užsiėmimų. Galbūt nuskambės išties žiauriai, bet mūsų senolių gyvybės yra ta kaina, kurią, kaip rodo statistika kitose šalyse, tenka mokėti laiku neįvertinus situacijos rimtumo. Tad primygtinai prašau ir visų jaunesnių žmonių, turinčių artimųjų, pasirūpinti jais. Šiuo metu paprastas pokalbis apie grėsmes, pasisiūlymas pasirūpinti maisto produktais ar sumokėti mokesčius internetu yra tai, kas gali užkirsti kelią itin liūdnoms pasekmėms“, – sako A. Veryga.

Šiuo metu itin svarbus ir kitas aspektas. Šeimos, su vaikais atostogavusios paveiktos teritorijose, jokiu būdu neturėtų kreiptis pagalbos dėl jų priežiūros artimiausias dvi savaites, kol šalyje neveiks ugdymo įstaigos.

„Vienareikšmiškai ir griežtai – seneliai nėra tie pagalbininkai, į kuriuos būtų galima kreiptis pagalbos, jei neseniai pargrįžote iš paveiktų teritorijų. Suprantu nepatogumus ir panašius dalykus, bet ar gyvybė yra ta kaina, kurią ryžtumėtės mokėti. Veikiausiai ne. Tad dar kartą raginu visus išgirsti, kad vyresnio amžiaus žmonės yra tie, kurie turi saugotis patys ir kuriuos, kiek galime, turime saugoti mes, aplinkiniai. Tokio drausmingumo, susitelkimo visų ir prašau“, – sako A. Veryga.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, labiausiai naujojo koronaviruso pažeidžiami vyresni nei 60 metų amžiaus, sergantys tokiomis ligomis kaip hipertenzija, diabetas, širdies ir kraujagyslių sistemos ligos ir kitomis.

Daugiausiai mirčių, skaičiuojant nuo visų atvejų, fiksuojama 80-ies metų ir vyresnių amžiaus populiacijoje.

SAM Spaudos tarnyba