Tradiciniai mitybos regioniniai ypatumai

46700045 2193395667580732 8897799265116487680 n

Trečiojo amžiaus universiteto studentams lapkričio mėnuo yra ypatingas ir skanus: šio mėnesio paskaitos skirtos lietuviškai virtuvei. Štai ir penktadienį studentai klausėsi Lietuvos liaudies kultūros centro Papročių ir apeigų poskyrio vedėjos Nijolės Marcinkevičienės paskaitos „Tradiciniai mitybos regioniniai ypatumai“. Nors Lietuva savo plotu yra nedidelė šalis, lankantis skirtinguose jos regionuose nesunku pastebėti, kokia ji vis dėlto įvairialypė. Skirtingus Lietuvos kultūros ir paveldo bruožus, atspalvius suformavo permaininga mūsų šalies istorija. Paskaitos metu turėjome galimybę daugiau sužinoti apie Lietuvos etnografinių regionų – Aukštaitijos, Dzūkijos, Suvalkijos, Žemaitijos, Mažosios Lietuvos tradicijas ir papročius. Prisiminėme žemaitišką kastinį, dzūkų bandas, suvalkiečių skilandį, aukštaičių virtinius. Dėstytojos pagalba sužinojome daugiau apie mūsų krašto papročius ir tradicijas ir, po tokios paskaitos supratome, kokia ta mūsų lietuviška virtuvė turtinga ir išskirtinė. Kad paskaita būtų vaizdingesnė, lektorė demonstravo skaidres su švenčių, apeigų, valgių nuotraukomis.
Žinoma, nepamiršome ir puoselėjamos mūsų tradicijos – pasveikinome Angelę Samavičienę , sulaukus garbingo 75-mečio. Palinkėjome ilgiausių metų, sveikatos ir stiprybės!