Kavos lašelis iš egzotiškosios Etiopijos

30442885 2038247806428853 1781773279982639181 n

Ketvirtadienis Trečiojo amžiaus universiteto klausytojams buvo gurmaniškas: senjorai paskaitos „Kavos lašelis iš egzotiškosios Etiopijos“ metu klausėsi įdomaus Klaipėdos universiteto lektorės Angelės Pakamorienės pasakojimo apie egzotiškąją Etiopiją ir vaišinosi šios šalies kava.
Dėstytoja pasakojo apkeliavusi visą Etiopiją, patyrė daug nuotykių, o kai kurie įvykiai net ir šokiravo. Ši šalis yra pirmykščio žmogaus atsiradimo vieta, pati seniausia Afrikos žemyno civilizacija ir viena iš skurdžiausių pasaulio šalių. Etiopija išliko labai autentiška, nes niekada nebuvo kolonizuota, išskyrus kelerius metus trukusią Mussolinio Italijos okupaciją. Ji yra labai neturtinga ir priklausoma nuo žemės ūkio valstybė. Didžioji dalis šalies gyventojų pragyvena iš ūkininkavimo, auginami dideli kiekiai galvijų, avių, ožkų.
Viena iš Etiopijos valstybės genčių turi labai skausmingas mūsų akimis tradicijas. Kai jaunuoliai nori tuoktis, turi eiti per sustatytų į eilę jaučių nugaras. Jei nuogas kandidatas į vyrus bėgdamas nenugriūva, gali susirasti žmoną ir kurti šeimą. Jei jaunuolis suklumpa ir neperbėga jaučių nugaromis – į vyrus neįšventinamas ir dar metus laukia kitos progos. Šventinamojo jaunuolio giminaitės ir draugės yra… plakamos rykštėmis. Plakimo esmė – tam vaikinui, kuris bus įšventintas į vyrus, norima įrodyti draugystę ir artumą, be to, norima parodyti savo drąsą ir sugebėjimą ištverti skausmą. O jei mergina sugebėjo ištverti tokį išbandymą, tai jau yra pasirengusi gimdyti…