TAU klausytojai pavasario sesiją užbaigė keliaudami į Gelgaudiškio ir Zyplių dvarus

33665580 2061931640727136 6285423688367996928 o

Trečiojo amžiaus universiteto klausytojai pavasario sesiją užbaigė keliaudami į Gelgaudiškio ir Zyplių dvarus. Į kelionę susibūrė net 38 neringiškiai. Gelgaudiškio dvare mus pasitiko dvaro ponas ir aprodė dvaro rūmus, kurie pradėti kurti dar XVI a. Rūmai garsėjo prabanga: parketas, gipso lipdiniai, oda bei šilku muštos sienos. XX a. pradžioje dvaras buvo rekonstruotas ir įgijo tuo laikotarpiu madingų klasikinių formų. Vėliau dvaro ponas pakvietė į edukacinę programą. Čia visųlaukė medžiotojų paruoštos vaišės, galėjome papūsti į medžioklinį ragą ar pašaudyti iš senovinės muškietos. Prie Asesoriaus kapo mus pasitiko baudžiauninkės, sugraudino tyliai verkianti žąsis praganiusi maža piemenaitė… Svečiai vaišinami iš dvaro virtuvės nugvelbtu sūriu, o Velnio kalne buvo linksmybės: gyva muzika, išsipustę ponai, naminė gira ir „kropeliai“ – zanavykų krašto kulinarinis paveldas.


Aplankėme ir nuostabųjį Zyplių dvarą, įkurtą XIX a. vid. Dvaro ansamblį sudaro 11 išlikusių pastatų, apsuptų vienu iš didžiausių parkų Lietuvoje, apsuptų balzaminių tuopų ir skroblų alėjomis. Lukšių miestelio seniūno Vido Cikanos rūpesčiu 2002 m. pradėti dvaro tvarkymo ir atstatymo darbai ir 2012 m. atidaryti restauruoti dvaro rūmai. Šiuo metu dvare eksponuojama daug meno dirbinių: paveikslų, rankdarbių, medžio, akmens skulptūrų, keramikos, kalvystės, stiklo dirbinių, vyksta koncertai, spektakliai, plenerai, stovyklos. Per metus dvarą aplanko apie 10 tūkst. svečių.
Labai smagia ir išskirtine pramoga tapo vyndarystės puoselėtojų Ramaškevičių šeimos klubo „Vyno kerai“ gaminamo vyno degustacija. Vyną šioje giminėje gamina jau šešios kartos. Stengiantis žengti koja kojon su pasaulio vyndariais ir Lietuvoje atsiradus tinkamoms auginti bei vynui gaminti vynmedžių veislėms, vis dažniau gaminamas ir degustuojamas vynuoginis vynas. Be to, išgaunami labai įdomūs skoniai, derinant vynuoges ir tradicines lietuviškas uogas: serbentus, vyšnias, aronijas ir kt.
Sočiai pavalgę ir išgėrę, pilni įspūdžių traukėme namo…
Sakome nuoširdų ačiū Mindaugui Mačiui už kelionės įamžinimą!!!